2021. 01. 23.
Jó reggelt dohányosok!

Ha reggel olvassa ezt a rövid írást, joggal köszönthetem így:
Jó reggelt! Ha esetleg dohányos ember, akkor - napszaktól függetlenül - joggal köszönthetem így: Jó reggelt!
Nyilván a cigaretta vásárlásakor futó pillantást vetett már a dobozra nyomtatott fekete sorokra. Nyugalom! Nem riogatni szeretném! Kérem, legyen türelemmel, és ne klikkeljen tovább! Álljon itt egy pillanatfelvétel egy amerikai repülőtér várójáról!
Hatalmas, csillogó üvegpalota. A térség közepén (igen, gyakorlatilag a közepén!) egy kisebb „üvegszoba”. Zsilipes ajtón lehet bejutni a dohányzásra kijelölt helyiségbe! (Szinte látom, hogy le akarja tenni a lapot, de kérem, még ne tegye! Nyugodjon meg, nem a bent dohányzókról szeretnék írni! Kérem, olvasson tovább!) A szobából korszerű szellőzőrendszer szívja ki a füstöt. Nem, nem gomolyog bent a füst! Nem, nem a saját füstjükben vergődnek a dohányosok! (Látja, nem riogatni szeretném! Most figyeljen! Ne tegye le a lapot!) A szobához közelít egy takarító… Nem, nem dohányozni megy! A hamutartókat fogja üríteni. Megáll a kettős zsilipajtó előtt… Oldaltáskájához nyúl… elővesz valamit… Nevezzük nyugodtan gázálarcnak vagy füstálarcnak, ha így jobban tetszik. Akkurátusan felhelyezi az arcára… Néhányat szippant – próbaként -, majd átmegy a zsilipajtókon, be a dohányosok elkülönített helyiségébe. Gyors, ügyes mozdulatokkal üríti a csikkes-dobozokat.
Nekem az az igazán megdöbbentő ebben, hogy ez ott rajtam kívül senkinek nem megdöbbentő! Senki nem csodálkozik! Sem az, aki belül dohányzik, sem az, aki kívül nem, de az sem, aki - mint nem dohányos - bemenni kényszerül oda, ahol más dohányzik. Önnek megdöbbentő…? Még egyszer, jó reggelt! Ne! Ha nem akarja, ne tegye le… de vegye a lapot!

www.ergondnok.hu

Címkék: