2018. 10. 18.
Konok-központ kapcsoló

Mindannyiunkban van egy kis konokság, ha olyan dolgunkról van szó amit nagyon elhittünk vagy elhitettünk magunkkal (legyen az akár a világ legnagyobb marhasága is). Kell tehát, hogy az agyban legyen egy... konok-központ. Amikor már olyan helyzetben is ragaszkodunk épített légvárainkhoz amikor abba majdnem belepusztulunk, nyilván beragadt a konok-központ kapcsolónk.
Egy családorvos kolléga fogalmazott így, miután néhány hete, egy frissen a falujukba költözött leendő „betegével” beszélgetett.

Bővebben... Konok-központ kapcsoló
 
Személyreszabott terápia

Ez a megoldás kulcsa. Mindig a szakmai szabályokra támaszkodva, de az adott személy egészéhez, helyzetéhez, lehetőségeihez kell szabni az életmódi és gyógyszeres lépéseket. Gondoljunk csak bele! Nincs két azonos ember. Még az egypetéjű ikrek is különböznek idővel egymástól. Mondjuk az egyikük dohányos, a másik pedig nem. Máris elkezdődik a különbség.

Bővebben... Személyreszabott terápia
 
„Jól ijesszen rá!”

Ezt egy férjéért teljes joggal aggódó feleség kérte minap, a férfi vizsgálatakor. Gyakorta látom, hogy a feleségeknek nincs kedvük megözvegyülni. Az asszonyoknak valami ösztönszerűen működő orruk van a közelgő baj megérzéséhez, ha... párjukról van szó.
Tapasztalatom szerint viszont semmit sem ér a fenyegetés.

Bővebben... „Jól ijesszen rá!”
 
Csodapiramis

Ha egy kicsi gyermek, nagy, nagyobb és még nagyobb kockából építkezik, rájön a „hosszútávú stabilitás törvényére”. Arra, hogy melyiket melyikre tegye, hogy a piramis össze nem dőljön. Lehet, hogy felnőve elbutulunk?
Hiába mondom – sőt írom – naponta, hogy „hosszútávú érrendszeri stabilitás, a dohányzás elhagyása nélkül nem remélhető”.

Bővebben... Csodapiramis
 
Persze a stressz

Egy rövidke, a dohányzás káros hatását taglaló felvetésre – talán a problémát hárítva – a stressz elsődleges betegségokozó szerepét gyanító hozzászólást kaptam. Igaz. Igaz. Igaz.

A tartós stressz káros hatása minden tekintetben, daganat, érbetegség, tehát az infarktus, szélütés, sőt a cukorbetegség kialakulásában is kulcsfontosságú. Tulajdonképpen szétveri szabályozórendszereinket.

Bővebben... Persze a stressz
 
Éljen egészségesen és... tovább!

Ha ez magától menne, vagy már mindenki tudná, hogy ennek érdekében mit és hogyan tegyen, akkor nem irkálnék itt hetente.
Aki 40- 50- 60 évesen valami tartós, kezelést igénylő nyavalyával küzd az már tudja, hogy 20-30 évesen kár volt elkezdeni a dohányzást vagy először kihízni az öltönyt.

Bővebben... Éljen egészségesen és... tovább!
 
Esélyváltoztatás

Meglepetten hallottam, hogy „látja, mégis szélütést kaptam, pedig már szedtem is a gyógyszert”. Igen. Már majdnem öt hónapja szedte a gyógyszert a több éve ismert magasvérnyomása miatt. Arról szerényen hallgatott az úr, hogy a dohányzást csak a stroke óta hagyta el. 12 évig napi 20 szál, nem kis teher. Most nem is az anyagi, inkább az érrendszeri teherre gondolok. Az is csak a zárójelentést átolvasva világos, hogy (a stroke után szinte „kötelező”) gyógyszeres koleszterincsökkentés „helyett” maradt a fokhagymás „megoldásnál”. Abban hisz.. még most is.

Bővebben... Esélyváltoztatás
 
Igen, de...

Tudja, hogy dohányzás elhagyása nélkül… az étrend átalakítása nélkül… a gyógyszer bevétele nélkül… vérnyomás ellenőrzése nélkül... ? Erre az „igen, de...” rossz válasz. Persze nem csodálkoznék, ha most még arra gondolt volna, hogy: Igen, de...

Bővebben... Igen, de...
 
Ne legyen nyuszi!

Tudom, sokan haragudni fognak rám. Sajnálom. Viszont lesz, akinek segíthetnek e szavak.
Tudják, nem csak késsel lehet embert ölni, lehet... cigivel is. Mégis, sokan, nagyon sokan nem szóltak, ha munkahelyen, buszmegállóban vagy akár a játszótéren orruk, sőt gyermekük orra alá füstöltek.

Bővebben... Ne legyen nyuszi!
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>