2023. 06. 09.

Tájékoztatás

Gyógyszertárak
Édes halál - cukorbetegség

Szirénázó mentőautó… Intenzív osztály… Síró feleség… Megriadt gyermekek… Halálfélelem… Ugye, most sokan várják azt a szót, hogy szívinfarktus? Riasztóbbat mondok! Riasztóbbat? Észrevétlent! Cukorbetegség. Ami nem fáj, csak öl. Amit érezni nem lehet. Aminél nem hívunk mentőt. Amitől talán nem is félünk. Aminél évekig nem fordulunk orvoshoz. Amit akár egy évtizedig sem veszünk észre, csak ha keressük.
Hiszen ez „csak” cukorbetegség. Még csak nem is szomjazunk… nem fogyunk… a bőrünk sem viszket… Semmi bajunk… Semmi bajunk? Csak szép csendesen cukorbetegek lettünk. És a cukortól szép lassan érbetegek lettünk. És az érbetegségtől szép gyorsan infarktust kaptunk…
Gondolhatnánk a cukorbetegségre, ha „csak” magas-vérnyomásunk, „csak” vérzsír-betegségünk, „csak” jelentős túlsúlyunk van? Igen, gondolhatnánk rá! Ezek a bajok gyakran gyors egymásutánban jelennek meg. Kereshetnénk a cukorbetegséget! Miért nem keressük? Miért félünk az infarktustól? Miért nem félünk a cukorbetegségtől?
Az infarktus fáj. A cukorbetegség nem. Minden második infarktus halált okoz. Minden második cukorbetegség nem? De igen! Minden második infarktusos elér a kórházig. Minden második cukorbeteg elér a kórházig? Minden második cukorbeteg nem is tudja, hogy az! Minden cukorbeteg érbeteg!  Ez nem elírás! Minden cukorbeteg érbeteg! Minden második cukorbeteg érbetegségben hal meg. Ne legyen második! Keresse! Lehet, hogy Ön is cukorbeteg? Állj! Ne a szirénázó mentőautóban reménykedjen! Tegyen erei védelmében! Forduljon idejében családorvosához! A cukorbetegség kezelhető. A halál már nem.
Cukorbetegség : 2008 A cukorbetegségről

www.ergondnok.hu