2019. 10. 19.
Védd a vesédet, hogy megóvd a szíved!

Vese világnapA Vese Világnapjának célja,

hogy az emberek által egyre kevésbé ismert, de az egészség fenntartásában alapvető szerepet játszó szervre felhívja a figyelmet. Ezt a napot a Magyar Vesealapítvány javaslatára - immár 6. éve - világszerte megtartják minden év március hónapjának második csütörtökén, ami idén március 10-ére esik. Az idei év jelmondata, üzenete: „Védd a vesédet, hogy megóvd a szívedet!” (Protect your kidneys, save your heart!)

 

A Magyar Nephrológiai Társaság a Magyar Vesealapítvánnyal és civil szervezetekkel karöltve az interneten, sajtótájékoztatókon, a lakosság körében szervezett felvilágosítással és szűrővizsgálatokkal igyekszik a kérdés jelentőségét tudatosítani a laikusokban és a kollégákban.

 

Az idei jelmondat arra figyelmeztet, hogy a vese, amelyen a percenkénti keringő vérmennyiség ötöde folyik át, jelentős munkát végez. Egyensúlyban tartja a folyadék- és elektrolit(só)–háztartást, a vérnyomást, és kiválasztja a felesleges végtermékeket. Közben persze megsérülhet; az idült vesebetegség, illetve szövődményeinek egyik súlyos következménye az érrendszer károsodása, a magas vérnyomás, az infarktus, az agyvérzés.
Közismert, hogy az elhízás, a cukorbetegség, a zsíranyagcsere-zavar ijesztő méreteket ölt, jelentős szerepet játszva a halandóságban. Azt azonban kevesen tudják, hogy ezek az állapotok a vesét is károsítják. Ma a fejlettnek nevezett ipari államokban a vesepótló kezelésben részesülők között a veseelégtelenséghez vezető leggyakoribb ok a cukorbetegség!

A súlyos gond felelőssége nemcsak az orvosokat, de az egész társadalmat terheli. Az embereknek egészségtudatosabb életet muszáj élniük, nekünk, orvosoknak pedig az orvos-beteg találkozót potenciális szűrővizsgálatnak kell tekintenünk! Az anaemia (vérszegénység), a fáradékonyság, a megnőtt folyadékforgalom hátterében vesebetegség is állhat. A kövérség nem a kicsattanó egészséget tükrözi, hanem a betegséget megelőző állapotot, vagy akár már meglévő betegséget is! A beteg vérnyomásának ellenőrzése kötelező feladat az összes rendelőben! Az egészséges életmódra nevelés (példamutatással is!), a diétás tanácsadás a mindennapi orvos-beteg kapcsolat természetes része kell, hogy legyen!
Kérünk minden kollégát, hogy bár a Vese Világnapja jó alkalom az összefogásra, az ne csak évenkénti egyszeri akcióban nyilvánuljon meg, hanem az ügy iránti folyamatos elkötelezettségben, együttműködésben.

Törődjünk (többet) a vesénkkel!

A Magyar Nephrologiai Társaság felhívása. Bár orvosokhoz szól – mindenki számára megszívlelendő. Megjelent többek között a Magyar Hypertónia Társaság és a Magyar Nephrológiai Társaság lapjában, a Hypertonia és Nephrologia 2011;15(1): 1-48. számában.

érgondnok