2022. 11. 30.
Pumpabarlang, inzulin, cukorbetegség, meghívó!

Sopronért : 2011 : Pumpabarlang-inzulin Egészséges cukorszabályozás esetén hasnyálmirigyünk speciális sejtcsoportjai, az úgynevezett Langerhans-szigetek pillanatról pillanatra annyi inzulint juttatnak vérünkbe, amennyire sejtjeinknek a vérrel szállított cukor (glucose) felhasználásához ideálisan szükségük van. Se többet, se kevesebbet. Emiatt vércukorszintünk meglehetősen szűk élettani tartományban mozog. Sosem túlzottan magas, és extrém helyzeteket leszámítva sem kórosan alacsony. Aki cukorbeteg, annak ebben a precíz szabályozási rendszerben egyszerre több ponton is zavar támadhat. Az inzulintermelés zavara minden cukorbetegség-típusban (különböző mértékben és jelleggel) kimutatható.

Az 1-es típusú cukorbetegség oka az inzulint termelő sejtcsoportok, kezdetben ezeken belül is csak közvetlenül az inzulint gyártó béta-sejtek pusztulása. Emiatt gyorsan, akár néhány hét, hónap alatt csaknem teljes, abszolút inzulinhiány alakul ki. Inzulin nélkül sejtjeink képtelenek fő táplálékuk, a cukor hasznosítására. A szervezet éhezik, miközben minden egyes sejtje felhasználatlan cukorban tocsog. Inzulin pótlása nélkül a beteg meghal.  
A gyermekkorú cukorbetegek többsége a betegség ezen típusában (1-es típus) szenved. Ilyenkor az életben maradás záloga az inzulin. Ezzel azonban korántsem elégedhetünk meg. Ha az inzulinpótlással szervezetünket, sejtjeinket pillanatról pillanatra a szükségletnek megfelelő inzulinmennyiséghez juttatjuk, cukorháztartásunk művi módon ugyan, de „csaknem” úgy működhet, mintha nem is lenne beteg. Ezzel a betegség hosszú távú szövődményei is elkerülhetők.
A szervezetnek folyamatosan bizonyos alap, azaz bázisinzulin szintre van szüksége. Ennek az inzulin-mennyiségnek étkezés nélkül is jelen kell lennie. Az étkezéseket követően pedig azonnali, nagymértékű inzulinszükséglet lép fel.  A napi többszöri inzulinadás alkalmazása során nem mindig optimális a szervezet alap-inzulinszükségletének biztosítása, napszakonként és fizikai tevékenységünk szerint is jelentősen különböző. Az inzulinpumpás kezelés lehetővé teszi, hogy a szervezet alapműködéséhez szükséges inzulinszintet éjjel-nappal folyamatosan adagolt bázisráták beprogramozásával a lehető legoptimálisabban biztosítsuk, az étkezéseket megelőzően pedig ugyanezzel az eszközzel egyszeri, bólus inzulint adagolunk. Az inzulinadagolás legmodernebb eszköze az inzulinpumpa. Rendkívül pontos és rugalmas terápiát tesz lehetővé, de gondolkodni nem tud helyettünk. Csupán azt teszi, amire mi magunk programozzuk. Hogy a cukorbeteg optimálisan kihasználhassa a pumpakezelés lehetőségeit, sok tanulásra van szükség.
Ennek segítésére pumpabarlang indul az Érgondnok rendelőházban a Medtronic és dr. Gelencsér Éva gyermek-diabetológus kolléganő kezdeményezésére.
Örülök, hogy segíthetjük, támogathatjuk önzetlen munkájukat!
Kattintson a képre, vagy töltse le meghívónkat.

érgondnok