2021. 04. 15.
Cukorbetegség világnap

Cukorbetegség - vagy „szaknyelven” diabetes mellitus. A diabetes, vagy érvédelem Világnapja november 14-e. Ez Frederick Banting születésnapja. Ő és Charles Best kutatása vezetett 1922-ben az inzulin előállításához. Döbbenetes, de előtte az abszolút inzulinhiányos (ma úgy mondjuk: 1-es típusú) cukorbetegek számára a betegség egyet jelentett a halállal. Az inzulin számukra ma is az élet forrása!

Szerintem, aki 1-es típusú cukorbeteg, az szerencsés; hiszen a baj gyorsan kiderül, és kényszeríti az embert, hogy figyeljen magára és tanuljon, tanuljon, tanuljon… mert különben… baj lesz!
A 2-es típusú – általam sunyinak nevezett – cukorbaj meg… Éveken át „semmit” nem csinál, „csak” tönkreteszi szemünket, vesénket, lábunkat, szívünket, agyunkat… Ha nem keressük, iszonyú későn derül ki. Valahogy nem érezzük a súlyát! Talán ezért sok cukorbeteg ma is furcsán néz rám, ha a „nézessük át korrekten az étrendjét”, vagy a „volt-e idén láb-szakvizsgálata” kéréssel/kérdéssel fordulok hozzá. Pedig ha már cukorbeteg, sajnos, kicsi az esélye, hogy „minden rendben”.

www.ergondnok.hu