2021. 05. 06.
Tanulni, tanulni, tanulni

Nekünk annak idején még úgy tanították, hogy ezt Lenin mondta. Persze ez sem volt igaz. Nem Lenin mondta, de… Ettől még roppant nagy igazság. Az életben mindent tanulnunk kell. Egy része az ismereteinknek bár úgy tűnhet spontán “adatik”, de az csak úgy tűnik. A beszédet, a járást… mind tanultuk valamikor.

Bővebben... Tanulni, tanulni, tanulni
 
A cukorbetegség gyógyítható... lenne

Sajnos mindenkit nem tudok a cukorbetegség tekintetében gyógyulással biztatni. Az abszolút inzulinhiányos cukorbetegség pl. ma még nem gyógyítható. A cukorbetegség leggyakoribb formája, ami lényegében az elhízáshoz társul, az elhízás által alakul ki az – kezdetben – bizony gyógyítható... lenne. Ez a cukorbetegség lassan, évek, évtized alatt jön létre (hosszuk létre!).

Bővebben... A cukorbetegség gyógyítható... lenne
 
Értelmetlen fájdalom

Miért, van értelemmel bíró fájdalom is? Bizony, hogy van. Gondoljon csak arra, ha a forró tűzhelyhez ér, rögvest – minden tudatosság nélkül – elkapja a kezét és ezzel megmenekül a súlyosabb sérüléstől. Az is fontos, hogy a vakbélgyulladás fáj, mert orvoshoz késztet/kényszerít bennünket és így megoperálhatnak, mielött belehalnánk a bajba.
Az értelmetlen fájdalomnak viszont semmi haszna, csak fáj... fáj.

Bővebben... Értelmetlen fájdalom
 
Ha sok az inzulin

Az inzulin az egyetlen anyag amivel sejtjeink fel tudják venni a vérből a cukrot. Ha nincs inzulinunk, akkor un.abszolút inzulin hiányos (1-es típusú) cukorbeteggé válunk. Ekkor, életbenmaradásunk (sejtjeink cukorfelvétele) függ az inzulinpótlástól. De, ha túl sok inzulint adunk, akkor már kórosan lecsökkentjük a vércukrunkat. Ilyenkor elsősorban az idegsejtjeink (ők csak cukorüzemanyaggal működnek) kritikus helyzetbe kerülnek és … rosszulleszünk.

Bővebben... Ha sok az inzulin
 
Cukorbetegség előzetes?

Pontosabb fordításban elő-cukorbetegség, praediabetes. A cukorbetegség ugyanis (legalábbis ca.95%-ban) egyáltalán nem hipp-hopp a semmiből jön. Évekkel, évtizeddel a diabetes kialakulása előtt már egy bevezető, még nem cukorbeteg, de már nem ideális a cukorháztartás időszaka zajlik. Egyébként, már ez is növeli pl. a szívinfarktus rizikóját, csak még nem olyan mértékben mint a „kész” cukorbaj.

Bővebben... Cukorbetegség előzetes?
 
A cukron túl

A cukorbetegség kimondása -tehát a diagnózis felállítása - ma is a tartósan emelkedett vércukorértékek igazolásán alapul. A diabetes mellitus hatékony kezelésének fokmérője a vércukorértékek “normál” tartományba való csökkentése, vagy legalább ahhoz való közelítése. Emiatt a cukorbetegség természetesen ma is a cukorról szól, de... Itt sem
Nem önmagában a cukor a kérdés.

Bővebben... A cukron túl
 
Az inzulin mint méreg

Erről a kérdésről mindig eszembe jut, amikor valaki – akinek egyértelműen csak inzulin alkalmazás jelenthette a helyzete megoldását – azért nem vállalta ezt a lépést, mert “a nagyanyám is mikor inzulint kapott, le kellett vágni miatta a lábát és meghalt”. A “láblevágás” valós kapcsolata viszont, a sok évig rendezettlent cukorbetegség pusztító szövődményeként elhalásnak indult végtag kényszerű, életmentő amputációja és az akkor inzulinon kívül semmivel nem uralható magas vércukorszintek rendezése, majd az idős hölgy három hónap múlva tüdőgyulladás miatt bekövetkező halála.

Bővebben... Az inzulin mint méreg
 
Inzulinhiány

Az inzulin és a cukorbetegség öszekapcsolódó fogalmak. A cukorbetegség összes fajtájánál  valami az inzulinnal “nem stimmel”. Persze, hogy mi, az nagyon is különböző. Az minden esetben közös, hogy a sejtjeinken nincs vagy nem megfelelő az inzulinhatás diabetesben. Emiatt a sejtek nem, vagy nem elég jól veszik fel a vérből “üzemanyagukat”, a cukrot. A sejtek éheznek, a vérben pedig cukorfelesleg marad.

Bővebben... Inzulinhiány
 
Cukorbetegség

Testünk szinte összes sejtjének a vérünkben lévő cukor (vércukor) jelenti a fő energiaforrást.
Ha a sejt nem tudja megfelelően felvenni a cukrot, lényegében éhezik, a cukor pedig feleslegben marad a vérben, a vércukorszint kórosan megemelkedik. Ez a helyzet a cukorbetegség összes formájában. Sejtjeink cukorfelvételéhez egy hasnyálmirigyünk un. béta-sejtjeiben termelődő és vérünk útján minden más sejtünkhöz (is) eljutó agyagra (hormonra), inzulinra, annak megfelelő mennyiségére és megfelelő sejthatására van szükség.

Bővebben... Cukorbetegség
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>