2019. 08. 25.
Podiáter? Podiátria?

Sajnos, ma még a legtöbb cukorbetegnek is idegen csengésűek ezek a szavak. Pedig, ahogy évente minden cukorbetegnek el kell jutni szemészhez, hogy csökkenteni tudja a látáskárosodás fokozott veszélyét, úgy évente cukorbeteg láb specialistához, podiáterhez is mennie kellene, hogy ne veszítse el a lábát.

Bővebben... Podiáter? Podiátria?
 
Energiadömping és cukorbaj

Kertelés nélkül kell végre kijelenteni egy fontos (bár fájdalmas) tudományos tényt. Nem véletlenül nő a világban a cukorbetegség (ezen belül a nem abszolút inzulinhiányos un. 2-es típusú forma) gyakorisága oly rohamosan. Az ok az elhízás.
Ez a cukorbetegség kétségtelenül örökletes, genetikailag meghatározott alapokból sarjad, de...

Bővebben... Energiadömping és cukorbaj
 
Cukorátlagjelző

Az egyik legnagyobb mértékben terjedő, érrendszert károsító betegség a cukorbetegség. Különösen, ha a családjában van/volt cukorbeteg vagy Önnek már igazolták érbetegségét vagy van valamilyen érrendszert terhelő egyéb rizikótényezője (elhízás, magasvérnyomás, vérzsír probléma...) feltétlen tisztázandó, nem cukorbeteg-e, vagy nem tart-e a cukorbetegség felé.

Bővebben... Cukorátlagjelző
 
Csak, ha minden rendben van, akkor...

Szóval tényleg, csak akkor van minden rendben, ha minden rendben van. Ez a nyakatekertnek látszó mondat azt jelenti, hogy, ha egészségügyileg rendben szeretné tudni magát, akkor minden feltérképezhető veszélyforrást, betegséget fel kell térképeznie és rendeznie kell!

Bővebben... Csak, ha minden rendben van, akkor...
 
Építse újra önmagát!

Vannak nehéz pillanatok az ember életében. Amikor elázik mindene, totálkárra törik a kocsija, elviszi a vihar a feje fölül a tetőt....  Ilyenkor is újrakezdi, újraszervezi az ember az életét.
Ha valami bonyolult, mindennapjainkat jelentősen befolyásoló betegségünk lesz – mondjuk csak sok-sok melóval” összerakható példa - abszolút inzulinhiányos (un. 1-es típusú) cukorbetegek leszünk, az is egyfajta újrakezdést igényel.

Bővebben... Építse újra önmagát!
 
Minden, mindennel...

Néhány napja ért véget a Magyar Diabetes Társaság (MDT) éves kongresszusa. Ez az egészségügyi „csapat” a cukorbetegség megelőzésével és kezelésével kapcsolatos szakembereket fogja össze. Akkor mit kerestek (kérdezhetnénk első hallásra) egy diabetes kongresszuson olyan témák, mint a csont anyagcsere, a bőr, a szívelégtelenség, a koszorúérbetegség, az emésztés, a bélműködés, meddőség vagy éppen a pszichológia.

Bővebben... Minden, mindennel...
 
MDT EDU

Az MDT jelentése: Magyar Diabetes Társaság. Azaz az MDT a cukorbetegek segítésére felesküdöttek (nem csak orvosok!) színes csapata. Az EDU ennek a társaságnak egy pici, de lelkes munkacsoportja. Nekünk meggyőződésünk, hogy...

Bővebben... MDT EDU
 
Mi is a cukorbetegség?

A válasz egyszerűnek látszik. Ha tartósan magasabb a vércukrunk mint egészségesen lenne, az a cukorbetegség. Ez igaz, de mitől lesz magas ilyenkor a vércukrunk? Attól, hogy a vérből a sejtjeink (gyakorlatilag testünk összes sejtje) valami miatt nem tudják a cukrot felvenni és felhasználni.

Bővebben... Mi is a cukorbetegség?
 
A mindent feljegyző mérleg esete

Nem, most nem az elhízásról írok. A cukorbetegségről lesz szó.
Gondolkodott már azon, hogyan lehet, hogy a 2-es típusú (lassan, észrevétlen kialakuló) cukorbetegségnél az esetek akár felében, a betegség felismerésekor, már testi károsodások észlelhetők?

Bővebben... A mindent feljegyző mérleg esete
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>