2018. 04. 22.
A cukorbaj... baj!

Eltelt a sokadik diabetes világnap. Voltak rendezvények és plakátok. Volt aki látta, volt aki nem, de... még mindig írdatlan sokan nem tudják, hogy a cukorbaj... mekkora nagy baj. Az is lehet, hogy tudják, csak nem hiszik, vagy hiszik is, mégsem teszik azt, amit a megelőzéséért, vagy ha erről lekéstek, a rendbentartásáért tehetnének.
A cukorbetegség (bármely fajtája) mindig a szervezet egészét érinti és így a szervezet egészét teszi tönkre, ha... hagyjuk.

Bővebben... A cukorbaj... baj!
 
Lépésről- lépésre helyrerakni

Az orvoslás (is) olyan valami ahol állandóan tanulni kell. Most éppen (leginkább) az inzulinpumpával való kezelést tanulom. Szóval (megint) iskolába járok.
Közben arra jöttem rá, hogy a probléma megoldásokhoz mindig tanuláson át vezet az út.
Szuper lenne, ha ezt minden gyógyulnivágyó ember is belátná.

Bővebben... Lépésről- lépésre helyrerakni
 
Inzulintapasz?

2-3 éves a hír, hogy tudósok inzulintapaszt fejlesztenek. Azóta sehol egy újabb tudományos közlés, de sokan bizakodunk, hogy egyszer...
Képzeljen el egy fagyistölcsért! Legyen olyan kicsi, hogy a hossza 600mikrométer (0,6mm) a szélessége fent 150mikron, alul a hegyénél meg egy milliméternek már csak a százada. Amit beletöltenek  azok pirinyó, 118 nanométer (ez kevéssel több mint a milliméter tízezred része azaz 0,000118mm) átmérőjő gömböcskék. Ezekbe kerül az inzulin és egy cukorérzékelő anyag.

Bővebben... Inzulintapasz?
 
Cukorbajból gyógyulni

Ez most nem csak egy hangzatos cím. Ez az esetek egy részében valós lehetőség lehetne, de... nem azoknak akik abszolút inzulinhiány miatt cukorbetegek (1-es típusú cukorbetegség) és sajnos azoknak sem akik már sok- sok év, étized óta cukorbetegek. A cukorbetegek zöme (ca. 90-95%-a) un. 2-es típusú cukorbetegségben szenved. Ők az esetek 90-95%-ban valamilyen mértékben (sokszor nagyon-nagyon) elhízottak.

Bővebben... Cukorbajból gyógyulni
 
Amikor “csak” a cukor beteg

Ha kimondom a szót, hogy cukorbetegség, akkor az emberek nagyon különbözőket gondolnak. Ebben van valami. A cukorbetegek elsöprő többségének lassan évek, évtizedek alatt kialakuló, mindenféle más problémával (magasvérnyomás, vérzsír eltérések, húgysav, elhízás...) sokszor már a kialakulás folyamán társult betegsége van.

Bővebben... Amikor “csak” a cukor beteg
 
Napi 288 cukorpont

Aki abszolút inzulinhiányos cukorbetegséggel él (1-es típusú cukorbetegség) az az inzulinnak
köszönheti életét. Ahhoz, hogy a lehető legkevesebb cukorbetegség okozta, elsősorban ér és idegrendszeri szövődménye legyen, a lehető legjobb cukorhelyzetet kell nap mint nap létrehoznia. Ez egyébként MINDEN CUKORBETEGSÉGBEN igaz! A jó cukor, a jó alap!

Bővebben... Napi 288 cukorpont
 
Vércukor? Szöveti cukor?

Az bizonyos, hogy bármilyen fajtájáról beszélünk is a cukorbetegségnek, a cukrot „mérni, tudni kell”. Cukorbetegség tulajdonképpen mindig a sejtek cukorellátásának ilyen vagy olyan (akár több tényező) okozta zavara. Vagy nincs elég inzulinunk, vagy nem megfelelő az inzulin hatása sejtjeinken ahhoz, hogy „jól” felvegyék a létfontosságú cukrot a vérből.

Bővebben... Vércukor? Szöveti cukor?
 
Cukrom- cukrom, mond meg nékem...?

Rengeteg segítséget kapunk, pontosabban kaphatunk betegségeink kezeléséhez egyszerű és relatíve olcsó önellenőrzési eszközökkel, ha... tudjuk, mit, miért és hogyan érdemes  pl. mérnünk. De, sajnos sokszor nem az méri pl. a cukrát akinek érdemes. Elárulom, hogy a vércukor önellenőrzés nem alkalmas sem a cukorbetegség korai, tehát időben történő felismerése, sem annak kizárására. Emiatt aki nem cukorbeteg az feleslegesen mér.

Bővebben... Cukrom- cukrom, mond meg nékem...?
 
Az idegeire megy!

Nem a stresszről lesz szó és ez nem kérdő mondat, hanem nagyon-nagyon felkiálltó.
A cukorbetegség klasszikus szövődményei nem csak az ereit, de az idegrendszerét is érintik.
Panaszként a leggyakoribb a lábak zokniszerű érzészavara, zsibbadása, hangyamászásszerű érzése vagy akár égő fájdalma, görcsölése, főleg nyugalomban, este, elalvás táján.

Bővebben... Az idegeire megy!
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>