2019. 10. 19.
Az inzulin mint méreg

Erről a kérdésről mindig eszembe jut, amikor valaki – akinek egyértelműen csak inzulin alkalmazás jelenthette a helyzete megoldását – azért nem vállalta ezt a lépést, mert “a nagyanyám is mikor inzulint kapott, le kellett vágni miatta a lábát és meghalt”. A “láblevágás” valós kapcsolata viszont, a sok évig rendezettlent cukorbetegség pusztító szövődményeként elhalásnak indult végtag kényszerű, életmentő amputációja és az akkor inzulinon kívül semmivel nem uralható magas vércukorszintek rendezése, majd az idős hölgy három hónap múlva tüdőgyulladás miatt bekövetkező halála.

Bővebben... Az inzulin mint méreg
 
Ha sok az inzulin

Az inzulin az egyetlen anyag amivel sejtjeink fel tudják venni a vérből a cukrot. Ha nincs inzulinunk, akkor un.abszolút inzulin hiányos (1-es típusú) cukorbeteggé válunk. Ekkor, életbenmaradásunk (sejtjeink cukorfelvétele) függ az inzulinpótlástól. De, ha túl sok inzulint adunk, akkor már kórosan lecsökkentjük a vércukrunkat. Ilyenkor elsősorban az idegsejtjeink (ők csak cukorüzemanyaggal működnek) kritikus helyzetbe kerülnek és … rosszulleszünk.

Bővebben... Ha sok az inzulin
 
Cukorbetegség előzetes?

Pontosabb fordításban elő-cukorbetegség, praediabetes. A cukorbetegség ugyanis (legalábbis ca.95%-ban) egyáltalán nem hipp-hopp a semmiből jön. Évekkel, évtizeddel a diabetes kialakulása előtt már egy bevezető, még nem cukorbeteg, de már nem ideális a cukorháztartás időszaka zajlik. Egyébként, már ez is növeli pl. a szívinfarktus rizikóját, csak még nem olyan mértékben mint a „kész” cukorbaj.

Bővebben... Cukorbetegség előzetes?
 
Podiáter? Podiátria?

Sajnos, ma még a legtöbb cukorbetegnek is idegen csengésűek ezek a szavak. Pedig, ahogy évente minden cukorbetegnek el kell jutni szemészhez, hogy csökkenteni tudja a látáskárosodás fokozott veszélyét, úgy évente cukorbeteg láb specialistához, podiáterhez is mennie kellene, hogy ne veszítse el a lábát.

Bővebben... Podiáter? Podiátria?
 
Minden, mindennel...

Néhány napja ért véget a Magyar Diabetes Társaság (MDT) éves kongresszusa. Ez az egészségügyi „csapat” a cukorbetegség megelőzésével és kezelésével kapcsolatos szakembereket fogja össze. Akkor mit kerestek (kérdezhetnénk első hallásra) egy diabetes kongresszuson olyan témák, mint a csont anyagcsere, a bőr, a szívelégtelenség, a koszorúérbetegség, az emésztés, a bélműködés, meddőség vagy éppen a pszichológia.

Bővebben... Minden, mindennel...
 
Inzulinhiány

Az inzulin és a cukorbetegség öszekapcsolódó fogalmak. A cukorbetegség összes fajtájánál  valami az inzulinnal “nem stimmel”. Persze, hogy mi, az nagyon is különböző. Az minden esetben közös, hogy a sejtjeinken nincs vagy nem megfelelő az inzulinhatás diabetesben. Emiatt a sejtek nem, vagy nem elég jól veszik fel a vérből “üzemanyagukat”, a cukrot. A sejtek éheznek, a vérben pedig cukorfelesleg marad.

Bővebben... Inzulinhiány
 
Cukorbetegség

Testünk szinte összes sejtjének a vérünkben lévő cukor (vércukor) jelenti a fő energiaforrást.
Ha a sejt nem tudja megfelelően felvenni a cukrot, lényegében éhezik, a cukor pedig feleslegben marad a vérben, a vércukorszint kórosan megemelkedik. Ez a helyzet a cukorbetegség összes formájában. Sejtjeink cukorfelvételéhez egy hasnyálmirigyünk un. béta-sejtjeiben termelődő és vérünk útján minden más sejtünkhöz (is) eljutó agyagra (hormonra), inzulinra, annak megfelelő mennyiségére és megfelelő sejthatására van szükség.

Bővebben... Cukorbetegség
 
Energiadömping és cukorbaj

Kertelés nélkül kell végre kijelenteni egy fontos (bár fájdalmas) tudományos tényt. Nem véletlenül nő a világban a cukorbetegség (ezen belül a nem abszolút inzulinhiányos un. 2-es típusú forma) gyakorisága oly rohamosan. Az ok az elhízás.
Ez a cukorbetegség kétségtelenül örökletes, genetikailag meghatározott alapokból sarjad, de...

Bővebben... Energiadömping és cukorbaj
 
Cukorátlagjelző

Az egyik legnagyobb mértékben terjedő, érrendszert károsító betegség a cukorbetegség. Különösen, ha a családjában van/volt cukorbeteg vagy Önnek már igazolták érbetegségét vagy van valamilyen érrendszert terhelő egyéb rizikótényezője (elhízás, magasvérnyomás, vérzsír probléma...) feltétlen tisztázandó, nem cukorbeteg-e, vagy nem tart-e a cukorbetegség felé.

Bővebben... Cukorátlagjelző
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>