2019. 08. 25.
07.15.
    Sok, vagy kevés?

Néhány ezer újságolvasó...  Harminc- negyven ember egy előadóban... Tizenöt diabeteses gyermek egy táborban... Négy orvos és egy assisztens EKG képzésen... Egy apa és a lánya akik egymásért harcolnak... Egyetlen idős asszony, aki egyedül maradt az életben és most eljött a rendelőbe... Sok, vagy kevés?

Bővebben... Sok, vagy kevés?
 
07.3.
    Honnan, hova?

Amikor valaki makk egészséges, a feladat, hogy ezt az optimális helyzetét megőrizze. Azaz, azért kell tennie, hogy minden úgy maradjon, ahogy van. Figyelem! Ez a helyzet (sem) marad magától ilyen, még akkor sem, ha nagyon úgy látszik. No, de mit tegyen aki beteg? Nyilván, ilyenkor a feladat a gyógyulás elérése.

Bővebben... Honnan, hova?
 
07.1.
    Önkivégzőosztag

Persze, ilyen szó talán nincs is, de... a jelenség az sajnos létező manapság. Sokáig azt hittem, hogy egy páciens szakszerű önmagáért cselekvésének egyetlen akadálya az, ha az orvos nem magyarázza el érthetően az adott személy valós helyzetét és nem tárja fel logikusan a megoldáshoz vezető lépések sorát.

Bővebben... Önkivégzőosztag
 
06.19.
    Felismerés és elfogadás

A tartós belgyógyászati betegségeink zömére jellemző, hogy nem fájnak. Első hallásra elég hihetetlen, de igaz, hogy évtizedekig lehet panaszmentesen magasvérnyomásbeteg, akár egy évtizedig cukorbeteg, akár tinikorától “magas koleszterines”, sokáig cipelheti extrém súlyfeleslegét vagy szívhat akár napi több doboz cigit anélkül, hogy különösebb riasztó jelenséget, panaszt észlelne.

Bővebben... Felismerés és elfogadás
 
06.12.
    Ön is szed valamit?

Elgondolkodtató, hogy milyen a világ amiben élek, élünk. Nem titok, mi emberek rendkívül összetett, bonyolult, alapjaiban azonban önszabályozó rendszer vagyunk. Nagyon el kell romolnunk ahhoz, vagy sok esetben nagyon el kell rontanunk magunk ahhoz, hogy megbetegedjünk. Az igazán bosszantó számomra, amikor valaki teljesen felesleges, hiábavaló dolgokkal próbálja jobbítani a helyzetét, miközben a legalapvetőbb lépéseket nem teszi meg.

Bővebben... Ön is szed valamit?
 
06.3.
    Ezerszer két-kerék

Biciklizni jó. Kell a mozgás testnek és léleknek és ennek élvezetes eszköze a kerékpár. Csapatban tekerni, lezárt útszakaszokon suhanni (ahol, mint most hétvégén Sopronban, ezer kétkerekű is halad) felemelő érzés, igazi kerékpáros ünnep.

Bővebben... Ezerszer két-kerék
 
06.24.
    Bonyolultság, egyszerűen

Az emberi szervezet nagyon bonyolult. Nem is létezik a világon két teljesen egyforma (még az egypetéjű ikreké sem az).. Viszont alapjaiban ugyanazok a törvényszerűségek igazak rá. Ilyen például az, hogy vagy kulcseleme kell, hogy elromoljon, vagy szinte már számtalan kis hibának kell együtt lenni ahhoz, hogy képtelen legyen önmaga problémájának áthidalására.

Bővebben... Bonyolultság, egyszerűen
 
06.17.
    Visszafelé nem változtathat

Az ember életében előfordul, hogy kimondja, de jó lett volna ha... Nos, lehet, sőt biztosan jó lett volna néha másként cselekedni, másként élni, de... visszalépni saját életünk folyásában és újrakezdeni valamit, mintha a megtörtént meg sem történt volna... nem lehet.

Bővebben... Visszafelé nem változtathat
 
06.5.
    Víz, víz, tiszta víz...

Dr.Forgács Attila gasztropszichológus. Mi a fene, hát ilyen is van? Igen, ő az evés (és ivás) pszichológiai hátterét kutatja. Nemrég, egy újabb kísérlete elgondolkodtató eredményéről számolt be. 250 egyetemista tesztelte és rangsorolta három palack, különböző márkájú szénsavmentes ásványvíz ízélményét.

Bővebben... Víz, víz, tiszta víz...
 
05.29.
    Podiáter? Podiátria?

Sajnos, ma még a legtöbb cukorbetegnek is idegen csengésűek ezek a szavak. Pedig, ahogy évente minden cukorbetegnek el kell jutni szemészhez, hogy csökkenteni tudja a látáskárosodás fokozott veszélyét, úgy évente cukorbeteg láb specialistához, podiáterhez is mennie kellene, hogy ne veszítse el a lábát.

Bővebben... Podiáter? Podiátria?
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 80