2019. 10. 22.
09.23.
    Nincs rá(m) időm

Egyre gyakrabban hallom, amikor megkérdezem, hogy miért nem lép, amivel világos (és már régóta az!), hogy lépnie kellene, hogy... “nincs rá időm”.
Érdekes válasz. Ez lényegében azt jelenti, hogy nincs ideje önmagára. Ha most nincs ideje az egészsége, élete védelmére, akkor sok esetben egyszerűen nem lesz... holnapja. Persze ezt úgy, hogy még akár nincsen semmi panasza, nehéz lehet elhinni, de sajnos mégis igaz.

Bővebben... Nincs rá(m) időm
 
09.18.
    Nem tudom

Szerintem olyan ember nincs, aki mindig és mindenre tudja a választ. Amikor valaki ezt hiszi magáról bizonyosan téved. Az orvos is csak ember. Már ebből is logikusan következik, hogy az orvos sem tudhatja mindig és mindenre a választ. Az ismeretek rohamos bővülése miatt egyébként is nehéz még akár “csak” egy-egy nagyobb szakterület aktuális lehetőségeit követni, de... az embert mindig a maga egészében, teljességében kell segítenünk.

Bővebben... Nem tudom
 
09.16.
    Az inzulin mint méreg

Erről a kérdésről mindig eszembe jut, amikor valaki – akinek egyértelműen csak inzulin alkalmazás jelenthette a helyzete megoldását – azért nem vállalta ezt a lépést, mert “a nagyanyám is mikor inzulint kapott, le kellett vágni miatta a lábát és meghalt”. A “láblevágás” valós kapcsolata viszont, a sok évig rendezettlent cukorbetegség pusztító szövődményeként elhalásnak indult végtag kényszerű, életmentő amputációja és az akkor inzulinon kívül semmivel nem uralható magas vércukorszintek rendezése, majd az idős hölgy három hónap múlva tüdőgyulladás miatt bekövetkező halála.

Bővebben... Az inzulin mint méreg
 
09.9.
    Ha sok az inzulin

Az inzulin az egyetlen anyag amivel sejtjeink fel tudják venni a vérből a cukrot. Ha nincs inzulinunk, akkor un.abszolút inzulin hiányos (1-es típusú) cukorbeteggé válunk. Ekkor, életbenmaradásunk (sejtjeink cukorfelvétele) függ az inzulinpótlástól. De, ha túl sok inzulint adunk, akkor már kórosan lecsökkentjük a vércukrunkat. Ilyenkor elsősorban az idegsejtjeink (ők csak cukorüzemanyaggal működnek) kritikus helyzetbe kerülnek és … rosszulleszünk.

Bővebben... Ha sok az inzulin
 
09.2.
    Inzulinhiány

Az inzulin és a cukorbetegség öszekapcsolódó fogalmak. A cukorbetegség összes fajtájánál  valami az inzulinnal “nem stimmel”. Persze, hogy mi, az nagyon is különböző. Az minden esetben közös, hogy a sejtjeinken nincs vagy nem megfelelő az inzulinhatás diabetesben. Emiatt a sejtek nem, vagy nem elég jól veszik fel a vérből “üzemanyagukat”, a cukrot. A sejtek éheznek, a vérben pedig cukorfelesleg marad.

Bővebben... Inzulinhiány
 
08.26.
    Cukorbetegség előzetes?

Pontosabb fordításban elő-cukorbetegség, praediabetes. A cukorbetegség ugyanis (legalábbis ca.95%-ban) egyáltalán nem hipp-hopp a semmiből jön. Évekkel, évtizeddel a diabetes kialakulása előtt már egy bevezető, még nem cukorbeteg, de már nem ideális a cukorháztartás időszaka zajlik. Egyébként, már ez is növeli pl. a szívinfarktus rizikóját, csak még nem olyan mértékben mint a „kész” cukorbaj.

Bővebben... Cukorbetegség előzetes?
 
09.11.
    Miért nem időben...?

“Egészségügyesként” az ember minden nap szomorkodik vagy éppen elborzad, hogy “az emberek többsége” miért nem időben lép... Csakhogy az “egészségügyes” az “emberek többségéhez” képest sokat tud a betegségek okairól.  Persze nem elég – de alapvetően szükséges – a megfelelő informáltság ahhoz, hogy cselekedni tudjunk.

Bővebben... Miért nem időben...?
 
09.4.
    Az élet fonala

Most ezt a mondatot vegye teljesen szó szerint. Minden egyes sejtünk tartalmazza életünk fonalát. Sejtjeink magjában 23 pár csomagban (kromoszóma) hihetetlen vékony szálként ügyesen feltekerítve, benne foglaltatik a belénk örökített információ, ami alapjaiban meghatározza pl. hogy milyen legyen a szemünk színe, mekkorára nőhetünk életünk során és azt is, hogy hányszor osztódhatnak, cserélődhetnek ki újra a sejtjeink (mert kevés kivétellel ezt teszik szakadatlan), tehát légyegében azt is hogy milyen sokáig élhetünk.

Bővebben... Az élet fonala
 
08.28.
    Elhízlaltatottság

A magyar nyelv csodálatos. Bár első hallásra a cím ennek a ténynek a megcsúfolása, ez sem/nem ennyire egyszerű. Hasonlóan mint maga az elhízás. Mennyire más leírni kövérként (de olvasni is!), hogy elhízás, elhízásunk és végül a legkeményebb mód... az elhízásom kifejezés!  
A cím – nyakatekertsége ellenére – tökéletesen adja vissza a helyzetet amiben pszichológiailag találhatjuk/találhatjuk magunkat, mikor végre tudatosul (tudatosul?) bennünk, hogy elhíztunk.

Bővebben... Elhízlaltatottság
 
08.21.
    Szervezetünk egésze

Sajnos, sokak ma is egyfajta szerv és betegségközpontú gondolkodás rabjai, pedig mindig az egészségünkről, egészünkről van/lenne szó.
Oka lehet e hibának, hogy a tudományos ismeretek gyors bűvülése óhatatlanul egyfajta specializációt (is) megkövetel. Sokan egyre jobban értenek lényegében egyre kevesebb dologhoz.

Bővebben... Szervezetünk egésze
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 81