2019. 02. 16.
02.11.
    Ne hagyja feldarabolni magát!

Mindig csodálkozom, hogy sokan mennyire külön problémaként kezelik egy-egy szervük betegségét. Mintha a kardiológusnak elég lenne  a szívvel kapcsolatos (vagy annak látszó) panaszokról beszámolni, míg az urológusra csak a vizelés gondja tartozna. Persze az egyetemen szervrendszerenként csoportosítva tanultuk mi is a betegségeket, de szörnyű hiba, ha ezeket egymástól független tényezőkként képzeljük el.

Bővebben... Ne hagyja feldarabolni magát!
 
02.6.
    Rendszeres rendszertelenség?!

Minden ember egyedi és megismételhetetlen csoda. Ugyanakkor testi és lelki működésünknek vannak olyan élettani törvényeken alapuló szabályai, melyeket tartósan, önmagunk károsítása nélkül nem szeghetünk meg.

Bővebben... Rendszeres rendszertelenség?!
 
02.4.
    Tényleg, mitől hízunk el?

Lassan, de biztosan, az elhízás lesz (a tartós, un. civilizációs stressz mellett) a legnagyobb egészségügyi problémánk. Ebből a két tényezőből aztán idővel számos, további más testi és lelki bajunk, betegségünk ered. Sokszor és sokan a tartós stresszt evéssel oldják/oldjuk.

Bővebben... Tényleg, mitől hízunk el?
 
01.22.
    Baj a cukorbajjal

Persze minden betegség baj. Mindenkinek az a legnagyobb problémája, amit éppen hordoz, amit meg kell oldania, amivel neki személy szerint van teendője. Nos, ez az első és talán a legnagyobb baj a cukorbajjal. Sokan - szinte minden második cukorbeteg - nem is tudja, hogy beteg, hiszen... a cukorbetegség legtöbbször akár egy évtizedig (!) sem okoz panaszt.

Bővebben... Baj a cukorbajjal
 
01.14.
    Érfestés, mint gyógyszer?

Ahogy egyre profibb, bonyolultabb, általában egyre drágább diagnosztikus (azaz vizsgálati) lehetőségek születnek, terjednek, mintha kezdenénk elhülyülni.
Nem szabad leszoknunk a kézenfekvő, egyszerű, olcsó, sok esetben méregdrága vizsgálattal sem helyettesíthető orvosi alaplépésekről.

Bővebben... Érfestés, mint gyógyszer?
 
01.7.
    Csak egészség legyen!

Ahogy korosodom, vagy köznapi szóval öregszem, egyre gyakrabban hallom már meg ezt az óhajtó mondatot: Csak egészség legyen!
Sajnos, sokszor azoktól hallom, akik bizony már betegek. Valahogy azt értékeljük igazán amink még (vagy már) nincsen. Így vagyunk az egészséggel is. Egyeseknek ez végzetes tévedésük, hiszen az infarktus vagy a szélütés még ma is erősen kétesélyes történet.

Bővebben... Csak egészség legyen!
 
01.23.
    Ha az alvás nem jó, semmi sem jó

Életünk kb.harmadát alvással töltjük. Bár egyre többet tudunk tudományosan arról, mi is történik ilyenkor bennünk, de az alvás így is misztikus valami marad. Úgy tűnhet, ez amolyan elvesztegetett idő az életünkből, pedig... nem. Kell a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás az egészségünkhöz.

Bővebben... Ha az alvás nem jó, semmi sem jó
 
01.16.
    A klasszikus kórképek halála

Amikor jó 25 éve az egyetemről kikerültem a való életbe, még amolyan fiókos rendszerben, szervrendszerspecifikusan tanították és tanultuk a betegségeket. Ilyen módon a fejünkben születtek szív- érrendszeri, idegrendszeri, gyomor-bélrendszeri... kórképek, ahogy azok alapján az orvosi specializációk is megoszlanak.

Bővebben... A klasszikus kórképek halála
 
01.9.
    Hol a zsír?

Tízezer éveken át azon emberek, akik az inséges időszakokat jobb tartalékképzési képességeikkel (jobb zsírraktárépítéssel) átvészelték, abszolút előnyt, sok esetben a túlélésük előnyét élvezték. Most, lényegében az ő késői utódaikként élünk világunkban, legtöbben éhezés nélkül, tunya életmódunkban, minimális energiafogyasztással.

Bővebben... Hol a zsír?
 
01.3.
    Mérlegelés

Ne! Ne riadjon meg, nem menten a testsúlyproblémákkal kezdem az új évet! Leginkább arra bíztatom, tervezzen! Persze ne egyszerűen csak fogadkozzon, hanem mérlegelje a 2018-as évét, vessen számot azzal, mire is jutott, hogyan is áll és abból tervezzen!

Bővebben... Mérlegelés
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 76