2019. 06. 26.
06.12.
    Ön is szed valamit?

Elgondolkodtató, hogy milyen a világ amiben élek, élünk. Nem titok, mi emberek rendkívül összetett, bonyolult, alapjaiban azonban önszabályozó rendszer vagyunk. Nagyon el kell romolnunk ahhoz, vagy sok esetben nagyon el kell rontanunk magunk ahhoz, hogy megbetegedjünk. Az igazán bosszantó számomra, amikor valaki teljesen felesleges, hiábavaló dolgokkal próbálja jobbítani a helyzetét, miközben a legalapvetőbb lépéseket nem teszi meg.

Bővebben... Ön is szed valamit?
 
06.5.
    Víz, víz, tiszta víz...

Dr.Forgács Attila gasztropszichológus. Mi a fene, hát ilyen is van? Igen, ő az evés (és ivás) pszichológiai hátterét kutatja. Nemrég, egy újabb kísérlete elgondolkodtató eredményéről számolt be. 250 egyetemista tesztelte és rangsorolta három palack, különböző márkájú szénsavmentes ásványvíz ízélményét.

Bővebben... Víz, víz, tiszta víz...
 
06.3.
    Ezerszer két-kerék

Biciklizni jó. Kell a mozgás testnek és léleknek és ennek élvezetes eszköze a kerékpár. Csapatban tekerni, lezárt útszakaszokon suhanni (ahol, mint most hétvégén Sopronban, ezer kétkerekű is halad) felemelő érzés, igazi kerékpáros ünnep.

Bővebben... Ezerszer két-kerék
 
05.27.
    Nem tudjuk elhinni?

Amikor az ember az 50.évét betölti, akkor régi osztálytársai is 50 évesek. Nagy találkozó lehetõsége az évforduló, ki is használtuk hétvégén. Az asztanál sok mindenrõl szó esett és én (nem bírtam ki) elmondtam, hogy immár 50 évesen nekünk fiuknak évente el kell ballagnunk urológushoz,

Bővebben... Nem tudjuk elhinni?
 
05.20.
    A jó, a rossz...

A címről sokunknak (de nem mindenkinek!) Sergio Leone filmklasszikusának figurái villannak fel és halljuk (vagy mégsem?) Ennio Morricone zenéjét. Ugye, ez a mondat is csupa furcsaság?
Részeire bontjuk az oszthatatlan, csak egyben funkcionáló egészet (az embert), aztán még kisebb részekben vizsgáljuk tovább, hogy modellt építsünk gondolkodásunkban, annak működéséről.

Bővebben... A jó, a rossz...
 
05.13.
    EKG fontossága és pontossága

Az EKG (elektrokardiogram) elsősorban (de nem csak!) a szívvel kapcsolatos belgyógyászati vizsgálómódszer, több mint 100 éves multra tekint vissza. Ma már minden családorvosi praxis alapfelszerelése. Nem szabad túlmisztifikálni, de lebecsülni sem a fontosságát és pontosságát.

Bővebben... EKG fontossága és pontossága
 
05.29.
    Podiáter? Podiátria?

Sajnos, ma még a legtöbb cukorbetegnek is idegen csengésűek ezek a szavak. Pedig, ahogy évente minden cukorbetegnek el kell jutni szemészhez, hogy csökkenteni tudja a látáskárosodás fokozott veszélyét, úgy évente cukorbeteg láb specialistához, podiáterhez is mennie kellene, hogy ne veszítse el a lábát.

Bővebben... Podiáter? Podiátria?
 
05.23.
    Nem szabad hazudni

Ez első hallásra kicsit hideg, de igaz mondat, különösen, ha egy egészségügyi probléma tisztázásáról, vagy annak megoldásáról, kezeléséről van szó.
Az egészségügyi törvény szerint “mindenkinek joga van olyan ismeretek megszerzéséhez, amelyek lehetővé teszik számára az egészsége megőrzésével és fejlesztésével kapcsolatos lehetőségei megismerését, valamint megfelelő tájékoztatáson alapuló döntését az egészséggel kapcsolatos kérdésekben”.

Bővebben... Nem szabad hazudni
 
05.15.
    Vegye komolyan... magát!

Néha egészen furcsa helyzetek adódnak egy orvosi rendelőben. Amikor a pácienssel beszélgetni kezdünk, első körben mindig a panaszokat, az összes a mindennapokban zavaró (jó lenne, ha az nem lenne, vagy nem úgy lenne) érzést igyekszünk összegyűjteni. Hihetetlen, hogy sokan a panaszaikat már olyan régen cipelik, hogy nem is élik meg problémának, hanem úgy tekintik, “ez mindig így volt”.

Bővebben... Vegye komolyan... magát!
 
05.8.
    Ne várjon a panaszokra!

Orvoshoz azért kellene mennünk, hogy megtanuljuk, mit és hogyan tegyünk ahhoz, hogy ne legyünk betegek! Persze akkor is menni kell, ha panaszunk van, de korántsem csak az lehet probléma ami már panaszt okoz. Sőt! Furcsa, de a tartós betegségeink zöme sokáig, akár nagyon sokáig nem okoz panaszt.

Bővebben... Ne várjon a panaszokra!
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 79