2018. 12. 13.
12.12.
    A szembenézés fáj(hat)

Amikor egy problémát görgetünk magunk előtt, annak oka sok esetben az, hogy nem látjuk, vagy esetleg nem is akarjuk látni a probléma valós okát. Ha ez egy betegség, akkor ebbe idővel szabályosan belehalunk.
Ha „csak” nem ismertük fel az indító okot vagy a megoldás kulcslépéseit, de hajlandóak vagyunk azt megfejtve (erre való az orvos), arra koncentrálni erőinket, akkor szörnyű, vesztésre álló helyzetekből is kimenekülhetünk.

Bővebben... A szembenézés fáj(hat)
 
12.10.
    Ha krónikus beteg, tanulnia kell!

Minden olyan betegség ami nem múlik el „magától” vagy nem gyógyítható meg maradéktalanul, az tartós, krónikus betegség. Ezekkel a bajokkal együtt élünk és ahhoz, hogy megfelelően kordában tarthassuk őket, vagyis lényegében, hogy ne keserítsék jobban az életünket mint az elkerülhetetlen ill. ne haljunk beléjük idejekorán, ki kell őket ismernünk.

Bővebben... Ha krónikus beteg, tanulnia kell!
 
12.5.
    Betegségelőny

Ugye milyen furcsa. Az ember azt gondolhatná, hogy a betegség mindig valami rossz, hátrányos dolog, pedig...
Pedig van, hogy a megfogható tünet, nem is a tényleges betegség, csak annak egyfajta testi kivetülése. Van, hogy a tünetképződés (szomatizáció) mögött valójában pszichológiai probléma áll. Ilyenkor, amíg a testi bajokra koncentrálhatunk, addig nem kell szembenéznünk a valós okkal.

Bővebben... Betegségelőny
 
11.28.
    Az orvos nem is gyógyít, csak...

Persze, van olyan orvos is aki tevőlegesen gyógyít. Megfogja, kivágja, bevarrja...
A belgyógyászati területek orvosai viszont közvetlenül nem is gyógyítanak. Mi „csak” megmondjuk ill.jó esetben elmagyarázzuk (ez roppant fontos!), mi a baj, mit és hogyan tegyen azért, hogy meggyógyuljon, meggyógyítsa magát. Direktben nem sok hatásunk van a gyógyulásra, ha... nem teszi, vagy nem úgy teszi amit tennie érdemes.

Bővebben... Az orvos nem is gyógyít, csak...
 
11.21.
    Csak, ha minden rendben van, akkor...

Szóval tényleg, csak akkor van minden rendben, ha minden rendben van. Ez a nyakatekertnek látszó mondat azt jelenti, hogy, ha egészségügyileg rendben szeretné tudni magát, akkor minden feltérképezhető veszélyforrást, betegséget fel kell térképeznie és rendeznie kell!

Bővebben... Csak, ha minden rendben van, akkor...
 
11.14.
    Mi is a cukorbetegség?

A válasz egyszerűnek látszik. Ha tartósan magasabb a vércukrunk mint egészségesen lenne, az a cukorbetegség. Ez igaz, de mitől lesz magas ilyenkor a vércukrunk? Attól, hogy a vérből a sejtjeink (gyakorlatilag testünk összes sejtje) valami miatt nem tudják a cukrot felvenni és felhasználni.

Bővebben... Mi is a cukorbetegség?
 
12.3.
    Ok, vagy okozat?

Tetszik vagy sem, de az érzéseink (sőt érzelmeink) vezérlik tetteinket. Vagyis, ha rosszat érzünk, akkor „bajunk van”, ha nem érzünk rosszat, akkor meg „kutya bajunk”. Pedig „sajnos” számos gyakori, klasszikus és hosszútávon akár halálos betegségünk nagyon sokáig nem okoz semmi panaszt.

Bővebben... Ok, vagy okozat?
 
11.25.
    Elfogadni, megérteni, megtanulni

Bármilyen tartós, nem gyógyítható betegségről legyen is szó, a megoldáshoz először el kell fogadnunk a tényt, hogy mostantól ezzel a kórsággal életünk végéig teendőnk lesz.
A cukorbetegség ennek a helyzetnek klasszikus esete és az elfogadás, különösen az abszolút inzulinhiányos (tehát 1-es típusú) cukorbetegség esetén, korántsem egyszerű lépés.

Bővebben... Elfogadni, megérteni, megtanulni
 
11.19.
    Bajok felé tartó utak

Ha egy kisgyerek megszúrja a rózsa „tövisével” az ujját, rögvest megtanulja, hogy a szép, illatos virág ezen része veszélyt hordoz és... attól kezdve, kerüli a tüskét.
Ha valaki elhízik, dohányzik, magasvérnyomásbetegsége vagy cukorbaja alakul ki, akkor ezek következménye évtizedek múltán alakul ki (pl. szívinfarktus, szélütés, vakság...) nincs gyors visszajelzés a baj/bajok fájdalmas hatásáról.

Bővebben... Bajok felé tartó utak
 
11.12.
    Építse újra önmagát!

Vannak nehéz pillanatok az ember életében. Amikor elázik mindene, totálkárra törik a kocsija, elviszi a vihar a feje fölül a tetőt....  Ilyenkor is újrakezdi, újraszervezi az ember az életét.
Ha valami bonyolult, mindennapjainkat jelentősen befolyásoló betegségünk lesz – mondjuk csak sok-sok melóval” összerakható példa - abszolút inzulinhiányos (un. 1-es típusú) cukorbetegek leszünk, az is egyfajta újrakezdést igényel.

Bővebben... Építse újra önmagát!
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 75